Nu al duidelijk: Niet iedereen zal op 1 september terug naar school kunnen

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De coronacrisis is nog lang niet voorbij. In de onderwijswereld klinkt net voor de grote vakantie al dat een normale 1 september niet mogelijk is.

Het schooljaar zit er nog niet op, maar nu al klinkt bij het onderwijs dat een normale 1 september niet mogelijk is. “Een echte fase ‘0’ waarbij alles verloopt zoals vóór de uitbraak van de Covid-19-epidemie mogen we niet verwachten zolang er geen vaccin is”, klinkt het in een nieuwsbrief van het katholieke onderwijs, gericht aan de scholen.

De GEES, de exitstrategiegroep onder leiding van Erika Vlieghe werkt aan een plan, maar wil nog niks lossen. “Maar over de details is het nog te vroeg om te communiceren”, klinkt het daar. Een werkvergadering die gisteren gepland stond werd afgelast omdat het plan nog niet genoeg op punt staat.

De vakantie komt met rasse schreden dichterbij en de scholen willen graag weten waar ze aan toe zijn. “Schooldirecteurs verlangen naar een houvast en perspectief. Daarom zou midden juli het plan met verschillende pistes voor het nieuwe schooljaar op tafel moeten liggen”, zegt Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen aan Het Laatste Nieuws.

Een gedeeltelijke terug naar school lijkt dan ook nu weer het grote plan.” Het blijft afhankelijk van hoe het virus de komende weken en maanden evolueert”, vult Raymonda Verdyck van het Gemeenschapsonderwijs GO! aan bij de krant. “De plannen moeten ook afgestemd zijn met de maatregelen van andere sectoren. Het onderwijs mag niet trager gaan dan de rest van de maatschappij.”