Rechter verplicht Vlaams Belang uniform uit campagne te halen terwijl andere partijen dat wel mochten

door: BVDO
In de campagne ‘Kleur Vlaanderen Vlaams’ is een vrouw met het uniform van bpost te zien. Bpost trok naar de rechter om het filmpje te laten verwijderen.

Twaalf seconden lang is een vrouw in een uniform van bpost te zien in het filmpje naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag. Bpost drong bij Vlaams Belang aan om het filmpje te verwijderen, maar uiteindelijk moest een rechter uitsluitsel brengen dat Vlaams Belang dit niet mag gebruiken. Er werd een dwangsom van 5.000 euro per dag opgelegd.

Ook PVDA en SP.A gebruikten in het verleden al afbeeldingen van postbodes in hun campagnes. Die kregen geen rechtzaak aan hun been. Vlaams Belang voelt zich naar eigen zeggen niet geviseerd. “Onze filmpjes staan op sociale media en hebben veel bereik. Die van andere partijen staan op een website en komen niet zo vaak onder de aandacht”, laat woordvoerder Jonas Naeyaert weten.

“Door de politieke recuperatie in een politieke campagne, van eender welke strekking, van het merk wordt mogelijk afbreuk gedaan aan de reputatie van dat merk”, oordeelt de rechtbank. “Door op zeer prominente wijze het kenmerkende uniform van bpost, waarop het merk van bpost is aangebracht, te gebruiken in de videocampagne terwijl een van de kernactiviteiten van bpost op geënsceneerde wijze wordt nagespeeld, creëren verwerende partijen een associatie tussen hun politieke strekking en campagne enerzijds en bpost anderzijds, hetgeen tot mogelijke afbreuk aan de neutrale reputatie van het merk leidt.”