Politievakbond luidt alarmbel: “Het wordt steeds moeilijker om nieuwe agenten te vinden”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Het geweld tegen agenten neemt toe en de beelden hiervan schrikken sommigen toch af om te gaan voor een job bij de politie. Dat bevestigt Vincent Houssin van politievakbond VSOA aan onze redactie.

“Het wordt moeilijker en moeilijker om nieuwe agenten te vinden. Minder mensen stellen zich kandidaat voor deze job. Een belangrijke reden is het contact met gewelddadigheden", stelt Vincent Houssin van politievakbond VSOA in gesprek met Redactie24.

"Mensen zien ook de beelden die getoond worden in het nieuws van wat er bijvoorbeeld in Anderlecht is gebeurd tot twee keer toe. Dat is niet om mee te lachen.”

Verkeerd signaal

“Wanneer je een schop krijgt tegen je hoofd kan je een letsel hebben waardoor je voor de rest van je dagen invalide bent of erger. Het moet niet zo zijn dat de job van agent sowieso betekent dat je met geweld wordt geconfronteerd van dit niveau. Vroeger werd nogal eens gesteld dat geweld inherent aan de functie was. De huidige context toont aan dat dit een volledig verkeerd signaal was!"

"Dat politieambtenaren moeten omgaan met geweld en dat ze daarmee geconfronteerd worden is inderdaad correct. Maar dat betekent niet dat geweld tegen de politie moet getolereerd worden, integendeel.”

"Vergeet die vele premies maar"

“We hebben gepleit om het beroep van agent terug aantrekkelijker te maken. Het is al lang achterhaald dat politiemensen een wedde krijgen die zodanig hoog is dat mensen de bluts met de buil nemen. En ook de vele premies waarover men vroeger sprak, vergeet die maar."

"Er zijn doorheen de jaren heel wat premies afgeschaft. En de functionele premies die er zijn gaan over kleine bedragen. Zo bestaat in bepaalde kringen nog steeds het misverstand dat de politie een gevarenpremie zou krijgen. Dat is helemaal niet het geval.”

(lees verder onder de foto)

Beroep aantrekkelijker maken

“Om het beroep aantrekkelijker te maken, moet men op 3 vlakken actie ondernemen. Het statuut van politieman of vrouw verbeteren, de verloning herbekijken en een correcte afhandeling garanderen wanneer men slachtoffer is van geweld.“

“Wanneer men in een vechtpartij terechtkomt, moet een agent kunnen rekenen op een onvoorwaardelijke ondersteuning door de overheid. Er moet steeds een gerechtelijk gevolg komen aan het incident en de medische kosten moeten volledig en integraal betaald worden door de overheid", zo vraagt Vincent Houssin.

“Nu is het vaak zo dat agenten medische kosten moeten voorschieten en met geluk kunnen ze een gedeelte recupereren.”