Epidemiolooog Pierre Van Damme waarschuwt veiligheidsraad: “Nemen een groot risico”

door: PMN
De coronacijfers werden vandaag al vroeg vrijgegeven. Voor de zesde dag op rij is er een stijging te merken. We zitten nu gemiddeld op 95 gevallen per dag.

“Experten zijn al een tijdje ongerust over deze tendens”, merkt epidemioloog Pierre Van Damme op bij Radio 1. “Er komen ook steeds meer berichten van burgers die zich afvragen wat er aan de hand is en of dit het begin is van een tweede golf?”

“Het virus is niet weg. Die cijfers illustreren dat nu heel mooi. Het is weer in stijgende lijn. We hebben een serie van versoepelingen achter de rug. Wat we nu meten is van twee weken geleden. Dat waren de laatste versoepelingen. Er ging heel veel opnieuw open en men mag ook weer naar pretparken, bioscopen… We moeten nagaan van waar die besmettingen komen via contact tracing.”

Extra versoepelingen
En intussen is de vakantie begonnen en zijn mensen op reis vertrokken. “Dat is weer een extra factor. Dat gaan we de komende weken zien. Tegen dat de mensen terugkomen na een blootstelling in het buitenland moet het systeem van contact tracing helemaal op punt staan.”

Van Damme denkt wel dat je veilig op reis kan vertrekken. “Er zijn zeker een aantal buurlanden waar dat perfect kan. Ik denk reizen naar Frankrijk of Nederland. Vanaf het moment dat je een vliegtuig neemt, wordt het risico groter. Als je in eigen land blijft ben je natuurlijk ook veilig en weet je ook wanneer je moet terugkeren.”

Morgen komt de Veiligheidsraad weer samen. Er komen allicht nog extra versoepelingen aan. “We gaan nu voorzichtig moeten zijn. We hebben een hele reeks versoepelingen achter de rug. Als er nu nog komen, gaan we heel wat risico’s nemen”, waarschuwt Van Damme.