Van Quickenborne over Vlaams Belang: “Met zo’n ranzige mensen sluit je geen compromissen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Vincent Van Quickenborne heeft als politicus de nodige ambities, maar de beperkte rol die zijn partij op nationaal vlak momenteel heeft, lijkt een stok in de wielen te steken.

Vincent Van Quickenborne ziet een terugkeer naar de nationale politiek zeker zitten. “Ik sluit dat niet uit”, zegt de burgemeester van Kortrijk aan de Krant van West-Vlaanderen. “Maar, geloof me, ik ben daar nu niet mee bezig. Als klein jongetje wilde ik eerst toptennisser worden. Daarna professionele drummer. Maar ik was te slecht voor tennis of drums. Politiek bleek wel een metier voor mij."

De politiek moet in ons land vooruit, maar met de beperkte cijfers in de peilingen lijkt de Open VLD momenteel nog een tijdje aan de zijkant te staan. "Ik heb nooit heimwee naar het verleden, ik verlang elke dag naar de toekomst. Ik heb zelfs een hekel aan mensen die almaar over het verleden spreken. Oud-politici kunnen dat goed. In onzen tijd... Of Jean-Luc Dehaene, dat was nog eens een staatsman! Terwijl er toen nauwelijks democratische controle was."

De forse groei van rechtse partijen is voor Van Quickenborne onbegrijpelijk. “Het Vlaams Belang is zeer goed in het bespelen van angsten voor vreemdelingen. Soms met schabouwelijke methodes. We mogen daar niet in meegaan. Ik ken hun leiders, ik zie ze in het parlement. Met zo'n ranzige mensen sluit je geen compromissen. Terwijl er nochtans ook Vlaams Belangers zijn die eerlijk zijn en zich soms zelfs schamen.”