Zware kritiek op Wouter Beke: 'Die is niet geschikt als crisismanager of als minister'

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) kreeg het maandag zwaar te verduren in de corona-commissie. Maar zijn regeringspartners willen hem niet laten vallen. Een foute beslissing, want Beke moet opstappen, vindt Vlaams Belang.

" Wouter Beke is zeker niet de enige schuldige voor het drama in de woonzorgcentra", aldus Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. "Maar hij is wel de minister die concreet voor de woonzorgcentra bevoegd is en steeds weer te laat ingreep."

"Beke blijkt niet de crisismanager te zijn die Vlaanderen nodig heeft en is dus - zeker nu - niet geschikt als minister van Welzijn en Volksgezondheid. Hij is door zijn fouten het vertrouwen van de Vlaming en een groot deel van de welzijnssector bovendien kwijt."

"Enkel de steun van de regeringspartijen, die vrezen in geval van ontslag te zullen delen in de klappen, blijkt zijn ontslag nog in de weg te staan. Maar een minister die het vertrouwen kwijt is en - zeker in een crisis - niet over de capaciteiten van een goed manager beschikt, trekt best zijn conclusies", aldus Janssens.

Joke Schauvliege

Janssens verwijst ook naar andere momenten waarop een minister ontslag diende te nemen: "Wanneer in '99 twee ministers ontslag moesten nemen omwille een onkordaat optreden bij de dioxinecrisis en Joke Schauvliege (CD&V) nog pas vorige legislatuur ontslag moest nemen omwille van een loutere verspreking in een toespraak, is het onbegrijpelijk dat Beke aan de vooravond van de tweede golf gewoon op zijn post blijft. Zeker nu blijkt dat hij met de preventieve maatregelen tegen die tweede golf opnieuw tekortschiet."