Aantal besmettingen flink gestegen, Veiligheidsraad grijpt in: Deze verstrengingen liggen op tafel

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Het aantal besmettingen met het coronavirus is voor de 21ste dag op rij gestegen. De Nationale Veiligheidsraad komt deze voormiddag vervroegd samen.

In de week van 17 tot 23 juli geraakten gemiddeld 279 landgenoten per dag besmet met COVID-19. Dat is opnieuw een fikse stijging, want het vorige zevendaagse gemiddelde bedroeg nog 163 per dag. In broeihaard Antwerpen zijn er 914 besmettingen op een week tijd gerapporteerd, een stijging van meer dan 500%.

De situatie is uit de hand aan het lopen en onder druk van de experten komt de Veiligheidsraad vandaag al bijeen. Dat er verstrengingen van de maatregelen zitten aan te komen, lijkt vast te staan.

Wellicht zal beslist worden dat eenieders sociale bubbel tot 10 vaste personen herleidt wordt. Mogelijk moet ook 'funshoppen' wijken en moeten we weer alleen gaan winkelen. Het verplicht dragen van een mondmasker zal uitgebreid worden, naar analogie van wat sommige steden en gemeenten reeds beslist hebben. Voor evenementen wordt het bang afwachten of ze nog kunnen doorgaan.