Niets geleerd na rellen in Anderlecht? De Crem onder vuur: “U zat stil, u bleef stil”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Minister Pieter De Crem kreeg in de kamer heel wat kritiek te verduren over de vechtpartijen die in Blankenberge plaatsvonden.

Nochtans had De Crem na de rellen in Anderlecht beloofd dat er veel strenger zou ingegrepen worden tegen bendegeweld. Uiteindelijk bleek dat ook nu weer een maat voor niks.

Dat hij ook na de vechtpartijen niets van hem liet horen wordt De Crem zwaar aangewreven. “Waarom heeft u alles op zijn beloop laten gaan? Waarom hebt u dit niet voorzien? U zat stil, u bleef stil, oorverdovend stil, u liet ons stikken aan de kust”, stelt kamerlid Björn Anseeuw tijdens de zitting.

Volgens de kamerleden moet er niet alleen een plaatsverbod komen voor relschoppers, maar moet ook het vervoersplan van de NMBS aangepakt worden. De lokale besturen moeten de orde handhaven, maar hebben federale steun nodig.

Volgens De Crem zijn er voldoende maatregelen en regels om dit soort situaties aan te kunnen. Hij kijkt of relschoppers een plaatsverbod kunnen krijgen voor de volledige kust en eventueel ook voor recreatiedomeinen.

De Crem kon het echter ook niet laten om de lokale overheid in zijn hemd te zetten. Lees hier wat hij hen verweet bij de aanpak van de problemen in Blankenberge.