Politie verwacht actie van ministers De Crem en Geens: "Het is schrijnend"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Eerder kon u al lezen dat het geweld tegen agenten al te vaak onbestraft blijft. Bij de politie hoopt men dat ministers Pieter De Crem en Koen Geens de daad bij het woord zullen voegen, namelijk nultolerantie hanteren voor geweld tegen politie.

“We waren zelf heel verrast door het aantal zaken dat geseponeerd wordt. We wisten van enkele zaken, maar dat het cijfer zo hoog lag, wisten we niet. Schrijnend!  Dit is niet het signaal dat gegeven moet worden”, vindt Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA, in gesprek met Redactie24.

“We hopen dat er wel een reactie gaat komen van de betrokken ministers, want zowel minister Pieter De Crem als minister van Justitie, Koen Geens, hebben al een paar keer aangekondigd dat er een nultolerantie moet zijn bij geweld tegen politiemensen en dat dit altijd een gevolg moet krijgen.”

“Wat de politiemensen vooral nodig hebben bij zaken van geweld is steun van hun werkgever. Dit kan materieel en juridisch zijn, maar ook psychologische steun."

Schade verhalen op de dader

"Daarnaast moet er ook een vervolg komen waarbij de dader wordt gestraft, op welke manier dan ook. Bovendien eisen we, wat de normaalste zaak van de wereld is, dat de schade steeds wordt verhaald op de dader."

(lees verder onder de foto)

Verbaal geweld bestraffen

In de cijfers worden bedreigingen en verbaal geweld en valse klachten niet eens opgenomen en ook dat moet veranderen, vindt Houssin. 

“Incidenten van verbaal geweld en bedreigingen tegen politiemensen worden helemaal niet geteld. Ook daar vind ik dat er een signaal moet komen. Eventueel in de vorm van alternatieve straffen.”

“We zijn voorstander om daders van zulke feiten een onmiddellijke inning te geven zoals nu bijvoorbeeld werd gedaan tijdens de coronaperiode. Als ze ter plaatse 250 euro moeten ophoesten, zullen ze een volgende keer wel extra nadenken.”

“Een bijkomend voordeel is dat men deze gevallen consequenter zal aanpakken en dat die feiten zullen geregistreerd worden. Dan beschikken we ook over correcte en volledige cijfers van de zaken met betrekking tot bijvoorbeeld ongewapende weerspannigheid of verbaal geweld.”