Verontrustende epidemie op komst in ons land: Artsen vrezen het ergste

bron: ATV
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Geen goed nieuws over de gezondheidstoestand in ons land. Dat ontdekken verschillende artsen. Er moet dringend iets veranderen volgens hen.

Het aantal mensen dat alzheimer krijgt in ons land lijkt alleen maar te stijgen. Artsen melden dat er zelfs sprake is van een epidemie. “Leeftijd is de risicofactor voor hersenziektes zoals beroertes, alzheimer en parkinson”, vertelt neuroloog Sebastiaan Engelborghs. De bevolking vergrijst. Het aantal 60-plussers zal verdubbelen in ons land tussen 2016 en 2060. Er komt dus echt een epidemie aan hersenziektes op ons af."

Dat is lang niet alles. De medische wereld kan vandaag de dag al heel wat verhelpen, maar toch staan de dokters nog niet ver genoeg om deze epidemtie te bestrijden. "We zijn niet klaar om die hersenziektes voor te zijn", aldus neuroloog Engelborghs. Eén op de vijf mensen in ons land loopt het risico de ziekte ooit te krijgen.

Er is dringend nood aan meer geld voor onderzoek. Zo is er iets gelijkaardigs als Kom op tegen Kanker nodig, maar dan voor de alzheimer. “Er moet niet minder geïnvesteerd worden in kankeronderzoek, maar er moet absoluut meer geïnvesteerd worden in onderzoek naar hersenziektes zoals alzheimer en aanverwante aandoeningen”, besluit neuroloog Engelborghs.