Kinderen van 6 jaar gedwongen tot seks in ruil voor eten

bron: Belga
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter
Hulporganisaties, waaronder Oxfam, kregen in 2008 al een waarschuwing dat sommige van hun medewerkers op Haïti voedsel gaven in ruil voor seks. Het is de Britse krant The Independent die uitpakt met die informatie. Het dagblad citeert een rapport van Save The Children en daaruit blijkt dat kinderen van amper zes jaar gedwongen werden tot seks in ruil voor voedsel.

Het rapport heeft het over misbruik "op ernstige schaal" bij 23 humanitaire, vredes- en veiligheidsorganisaties. Het gebeurde tijdens operaties in Haïti, Ivoorkust en het toenmalige Zuid-Soedan. Het ging om seksueel misbruik in al zijn vormen: verkrachting, pornografie en seksuele slavernij.

"De mensen die ons verkrachten en de mensen op kantoor zijn dezelfde”, getuigde een meisje op Haïti. In 2007 kampte het land met een zwaar voedseltekort. Dat kwam door de stijgende prijzen en natuurrampen. Ook de klimaatverandering speelde daar een belangrijke rol in. 

Corinna Csaky, auteur van het rapport, zegt dat alle hulporganisaties een kopie van het rapport hebben gekregen. Daarin kwamen de problemen duidelijk aan het licht. Geen enkele organisatie werd bij naam genoemd. “Wat ik verwonderlijk vond, was dat het een probleem was voor elke organisatie, ongeacht wat ze deden of welke organisatie het was”, aldus Csaky in The Independent.

Investeren

Investeren in de gemeenschappen die getroffen zijn. Dat is het belangrijkste wat men kan doen, stelt Csaky. “Je kunt je gedragscode en -beleid hebben, maar kinderbescherming draait rond het onderwijzen van vrouwen en meisjes over hun rechten, rond weten waar je terecht kan voor hulp als je je bedreigd voelt, weten wat redelijk is en waar je ‘neen’ tegen kan zeggen."

Nog volgens het rapport waren kinderen bang om het misbruik te melden. Ze vreesden dat ze dan geen hulp meer zouden krijgen van de hulporganisaties. Ze wisten ook niet waar aankloppen en in de lokale autoriteiten hadden ze ook geen vertrouwen.

Hulporganisatie Oxfam kwam de voorbije week flink in opspraak. In 2010 zouden er seksfeestjes georganiseerd zijn geweest met prostituees in noodgebieden.

"Kinderen vermoord?"

De baas van Oxfam, Mark Goldring, vindt de reacties op de seksfeestjes buiten alle proportie. Volgens Goldring maakt het niet uit wat ze zeggen. "Ik had het gevoel dat mensen zelfs geen excuses duldden. Je zou gaan denken: Hebben we soms kinderen vermoord?"

Er zou in ieder geval wel een herstructurering van de organisatie komen. Dat liet het hoofd van Oxfam International, Winnie Byanyima weten. Zo zal er een onafhankelijke onderzoekscommissie geïnstalleerd worden om de werksfeer en cultuur bij Oxfam te analyseren.