Oxfam-baas na seksschandalen: "Het is toch niet dat we onschuldige kinderen vermoord hebben?"

bron: Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws
door: Redactie
De organisatie Oxfam ligt op dit moment zwaar onder vuur. Haïti voert namelijk onderzoek naar het mogelijke wangedrag van onder andere Roland Van Hauwermeiren (68). De Vlaming had toen de leiding van Oxfam UK toen daar sprake was van seksfeestjes.

"We willen een volledig licht werpen op deze zaak, de verantwoordelijken vinden en hen, als ze schuldig worden bevonden, straffen", aldus buitenlandminister Antonio Rodrigue. President Jovenel Moïse gelooft zelfs dat er nog véél meer aan de hand is, wat de buitenwereld nog niet weet. Daarom voeren ze niet alleen onderzoek bij Oxfam, maar ook bij andere organistaties. 

Roland zou destijds de seksfeestjes georganiseerd hebben met prostituees. "Oxfam heeft een grote morele verantwoordelijkheid voor de vrouwen in Haïti en moet daar onmiddellijk werk van maken", aldus de Belgische Oxfam-baas Stefaan Declercq. "Het is van vitaal belang dat we opnieuw onderzoeken wat er is gebeurd en ervan leren."

De Britse Oxfam-baas Mark Goldring vindt dit alles wat overroepen. Hij bood wel zijn verontschuldigingen aan, maar zei er ook nog dit bij: "De ­hevigheid van de aanvallen doet je afvragen wat we precies gedaan hebben. Al de verklaringen van de leiding en van onze mensen te velde worden verdraaid. We zijn aangeschoten wild. De storm van kritiek die we moeten ondergaan, is buiten elke proportie. We hebben toch geen onschuldige kinderen vermoord?"