Ook weerman Frank Duboccage waarschuwt voor wie nog op de baan moet: “Dat is nog veel gevaarlijker dan de sneeuw”

door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Wie de komende uren op de baan moet, kan maar best uiterst voorzichtig zijn. En de reden is niet alleen maar de sneeuw die er gaat vallen.

Het gaat de komende uren overal in ons land sneeuwen. Aangezien de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uitkomt, blijft die sneeuw ook liggen. Dat zal leiden tot een sneeuwtapijt van enkele centimeters dik, overal in het land.

Veel waarschuwingen dus voor de sneeuw, maar die sneeuw is niet het grote zorgenkind. Dat zegt weerman Frank Duboccage bij VTM-Nieuws. “Het wordt sowieso zeer gevaarlijk op de weg”, zegt hij. “Er zal voortdurend sneeuw vallen of aanvriezende regen. Tegen de avond zal dat ook zo zijn tegen de Nederlandse grens aan.”

“Maar het meeste zorgen maak ik mij toch om die aanvriezende regen. Waarom? Die is zo gevaarlijk. Automobilisten merken als het gaat sneeuwen en ze zien de sneeuw ook liggen, dus passen ze hun rijgedrag en snelheid aan. Dat is helemaal anders bij aanvriezende regen.”

“Aanvriezende regen zie je niet liggen”, gaat de weerman verder. “Bovendien is die aanvriezende regen op de weg nog gevaarlijker dan de sneeuw. Die aanvriezende regen is ook nog eens een stuk gladder dan de sneeuw. Het is dus absoluut uitkijken geblazen en wees uiterst voorzichtig.”

Het KMI verhoogde ook het waarschuwingsniveau naar code Oranje. “Dat heeft dus te maken met die aanvriezende regen”, zegt Duboccage. “Zoals gezegd is die veel gevaarlijker dan de sneeuw en dus vond men bij het KMI aangewezen om over te schakelen naar alarmfase oranje.”