Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken krijgt 450 brieven: “Dit is onmenselijk, het wordt tijd dat je iets doet”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews/Google Maps
Het was dinsdag druk op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Een vijftigtal leerlingen van het zesde middelbaar van het IKSO in Denderleeuw kwamen er langs.

De leerlingen zijn het niet eens met een beslissing van Francken. De staatssecretaris wil hun 18-jarige klasgenoot Ardian Nuhiji en zijn familie het land uitzetten. Het Macedonisch gezin verblijft al acht jaar in Denderleeuw en zijn er goed ingeburgerd. 

Twee weken geleden werden de moeder en grootmoeder opgepakt en overgebracht naar het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel, schrijft Het Nieuwsblad. Meteen daarna dook de vader met zijn twee kinderen Ardian en Merita, een 20-jarige studente aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, onder.

De familie Nuhiji probeert al jaren aan verblijfspapieren te geraken, maar telkens zonder resultaat. Mieke De Neve, klastitularis van Ardian, vindt dit behoorlijk onrechtvaardig. “Ze moeten de procedure herzien, inkorten en veel humaner maken”, is haar mening. “Ze leven al acht jaar in België en hebben al zo veel geïnvesteerd in hun toekomst, maar nu blijkt dat ze uitgeprocedeerd zijn. Het is inhumaan om de mensen terug te sturen naar een land dat ze niet meer kennen en waarvan ze vervreemd zijn.” 

De leerlingen en leerkrachten van het IKSO Denderleeuw vinden dat de familie al het recht heeft om hier definitief te kunnen blijven. Ze spreken perfect Nederlands en passen zich aan. “We willen duidelijk maken dat we hem niet vergeten en hopen dat hij zo snel mogelijk terugkeert naar school”, besluit De Neve.