Bijna 400 terroristen en geradicaliseerden op vrije voeten

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

398 personen die ooit in de gevangenis zaten en bekend stonden als geradicaliseerd, extremist of terrorist, zijn op vrije voeten. Vlaams Belang vindt dat verontrustend.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Senaat Guy D'Haeseleer opvroeg bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

"Op 10 november 2020 zaten er 104 geradicaliseerden, extremisten en terroristen die als dusdanig geregistreerd staan, opgesloten zaten in de Belgische gevangenissen. Zomaar eventjes 398 personen die ooit - als gedetineerden - opgenomen zijn geweest op deze lijst, lopen zelfs vrij rond", klinkt het bij D'Haeseleer.

"Verbijsterend dat er bijna vier keer zoveel terroristen en gelijkgestelden in vrijheid kunnen rondlopen. Geradicaliseerden zijn gestoorden die je niet zomaar kan genezen. Daar is de kans op recidive dus heel reëel. En het gaat niet bepaald om mensen die onder de indruk raken of schuldinzicht krijgen wanneer er eens een wijkagent voor hun deur staat."

"Alsof een en ander nog niet verontrustend genoeg is, kon de Veiligheid van de Staat geen cijfers geven over de opvolging van de ex-gedetineerden."