Eigenares afgebrand asielcentrum: "Wilde die moeders en kindjes helpen, maar de hele buurt heeft mij uitgespuwd"

door: STS
Asielcentrum - Bilzen
Afbeelding bron: Photonews

De eigenares van het voormalige rusthuis in Bilzen dat dienst moest gaan doen als asielcentrum, maar afgebrand werd, is nog altijd zwaar onder de indruk van de feiten.

Het gebouw werd in de nacht van 10 op 11 november van vorig jaar door vuur verwoest. Op straat stonden mensen te juichen en racistische slogans te scanderen. Uit onderzoek bleek al snel dat er kwaad opzet in het spel was en dat het om brandstichting ging.

De 81-jarige Maike Wijnants is de eigenares van het pand. Ze was er voorstander van dat er asielzoekers zouden opgevangen worden. "Die brand heeft tien jaar van mijn leven gekost. De hele buurt heeft mij uitgespuwd, enkel omdat ik de komst van het asielcentrum ben blijven verdedigen", zegt ze in Het Belang van Limburg.

"Ik had zo graag voor die moeders en hun kindjes gezorgd, zoals ik dertig jaar lang de bewoners van ons woonzorgcentrum heb geholpen. In de plaats daarvan heb ik de lelijkste verwijten naar mijn hoofd geslingerd gekregen."

Verdachten opgepakt

Eerder deze week werden twee personen opgepakt die door het parket verdacht worden iets met de brand te maken te hebben. Het gaat om een zestiger uit Zutendaal en diens partner. Zij ontkennen betrokken te zijn geweest bij de feiten. Vrijdag besliste de raadkamer om het koppel onder strikte voorwaarden vrij te laten. Het Limburgse parket tekende daar hoger beroep tegen aan.