KBC, ING en BNP Paribas Fortis verhogen rente: Is het verstandig om nu van bank te veranderen?

door: STS
Spaarvarken - geld
Afbeelding bron: Shutterstock/Tiko Aramyan

Het is 1 augustus en dat betekent dat een aantal grootbanken vandaag de rente op de spaarboekjes optrekken. ING gaat van 1% naar 1,5%. BNP Paribas Fortis gaat van 0,25% naar 0,50% en KBC van 0,60% naar 0,90%.

Maar er bestaan ook kleinere internetbanken, die onder voorwaarden hogere rentes aanbieden. Is het verstandig om nu van bank te veranderen? Die vraag kreeg financieel expert Paul D'Hoore voorgelegd op VTM.

"Het is in elk geval slim om te vergelijken", zei hij. "Begin met te vergelijken bij je eigen bank: wat zijn de mogelijkheden bij je eigen bank? Dan kan je kijken of het de moeite loont om de overstap te wagen."

"Je hoeft het misschien niet per se te doen, maar als het verschil groot is, kan je het natuurlijk overwegen."

"Ik moet ook zeggen: een spaarrekening bij een andere bank wil niet zeggen dat je met je hele hebben en houden naar een andere bank moet gaan. Een spaarrekening kun je gewoon als apart product openen. Dat is gratis te openen en gratis te sluiten."

"Dat is een groot verschil met een zichtrekening waar al je betalingen aan gekoppeld zijn. Die hoeft helemaal niet mee te gaan wanneer je een spaarrekening opent bij een andere bank."