Schrijnend pensioenverhaal: "Een drama voor die man en zijn echtgenote"

door: STS
Pensioen - gepensioneerden - geld - bejaarden
Afbeelding bron: Pixabay

De overheid moet beter communiceren met de burgers over hun pensioen of hun toekomstig pensioen. Dat vindt Vlaams Belang.

"Wekelijks bereiken ons schrijnende getuigenissen van mensen die nauwelijks of niet geïnformeerd werden over de financiële gevolgen van hun keuzes wat het pensioen betreft", zegt Kamerlid Ellen Samyn.

Ze haalt een voorbeeld aan. "Het gaat om een ex-zelfstandige die op vervroegd pensioen ging om voor zijn zieke vrouw te zorgen."

"Vervolgens ging hij bijklussen als buschauffeur voor een school. Op die manier verdiende hij meer dan het bedrag dat men op vervroegd pensioen mag bijverdienen."

"In plaats van enkel het zogezegd teveel verdiende bedrag van ongeveer 7.000 euro terug te moeten betalen, moest hij het volledig ontvangen pensioenbedrag van 23.000 euro terugbetalen. Een drama voor de man en zijn echtgenote."

Zitdagen

Voor Samyn staat vast dat de Federale Pensioendienst voor een betere communicatie moet zorgen. "Er moet, eventueel in samenspraak met de lokale besturen, gezorgd worden voor voldoende infosessies om burgers te informeren over hun pensioen. Die informatie bereikt hen in de praktijk namelijk helemaal niet."

"Bovendien willen we dat ook die lokale besturen zelf stappen ondernemen, aangezien zij het dichtst bij de burger staan. Zo zouden alle lokale besturen lokale zitdagen moeten organiseren en promoten, waar men met alle vragen omtrent het pensioen terechtkan."