Vast of variabel energiecontract? "Dan moet je het nú doen, want vanaf 1 juli wordt het duurder"

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Pixabay

De energieleveranciers bieden tegenwoordig weer vaste contracten aan. Is nu een goed moment om over te schakelen op een vast contract voor gas en elektriciteit?

"Je moet een vast contract eigenlijk zien als een soort verzekering. Een verzekering tegen hoge prijsstijgingen zoals we die in 2022 gekend hebben", zei Ken Van Beversluys op VTM.

"Voor een vast elektriciteitscontract, vergeleken met het goedkoopste variabele contract, betaalt een gezin met een gemiddeld verbruik 350 euro meer. Een vast gascontract kost 220 euro per jaar meer. Samen dus 570 euro op een jaar tijd, dat is toch een serieuze premie die je betaalt voor die gemoedsrust."

Op de vraag of het een goed moment is om over te stappen op een vast contract, klonk het antwoord: "Ja en nee. Langetermijnhandelaren die de gas- en elektriciteitsprijs op wat langere termijn zien, zien niet echt een grote stijging aankomen. Ze zeggen mij dat de gasvoorraden goed gevuld zijn en dat de vraag naar energie binnen de industrie bijzonder laagt ligt omdat Europa in een slechte economische situatie zit."

"Anderzijds: als je wil overschakelen en die gemoedsrust belangrijk vindt, is nu echt wel het moment om het te doen, want vanaf 1 juli komen er nieuwe tarieven. En die zullen hoger zijn dan de tarieven van deze maand."