Nina Derwael haalt stevig uit naar iemand die we allemaal kennen: "Zal altijd kwaad blijven"

door: LHX
Nina Derwael in 'Het Huis'
Afbeelding bron: VRT

Voor turnster Nina Derwael is haar coach Marjorie een bijzonder belangrijk persoon. De voorbije elf jaar heeft ze haar meer gezien dan haar eigen moeder.

In 2020 werden Marjorie en haar man Yves door een groep turnsters beschuldigd van psychisch grensoverschrijdend gedrag. Wanneer Nina Derwael te gast is in 'Het huis', blikt ze terug op dat moeilijke moment.

"Wij, die op dat moment in de zaal aan het trainen waren, werden een beetje de dupe", zegt ze erover. Ze zaten namelijk in de laatste rechte lijn naar de Spelen in Tokio. "Ik begrijp dat. Als zij dat zo ervaren hebben, vind ik het hun recht om dat te uiten. Maar ik vind gewoon dat het op een heel andere manier had kunnen gebeuren, waardoor wij wel nog op ons gemak verder hadden kunnen blijven werken."

"Ik ben nog kwaad", klinkt het. "En ik denk dat ik daar altijd kwaad over zal blijven." Wat haar nog het meest raakt, is dat Aagje Vanwalleghem, haar grote voorbeeld, beweert dat het misbruik nog steeds gebeurt. Voor haar en de andere turnsters die dat zeggen, heeft ze dan ook een niet mis te verstane boodschap. 

"Dat ze over hun eigen ervaringen spreken, vind ik helemaal oké. Maar ga niks zeggen over iets waar je niks van af weet. Niemand van die gymnasten die claimden dat het nog altijd gebeurde is in de laatste vijf jaar in die turnzaal geweest.

Download nu de gratis app van Redactie24