Test-Aankoop waarschuwt voor drie Belgische zonnecrèmes: “Bieden niet de beloofde bescherming”

door: PMN
strand oostende
Afbeelding bron: Photonews

Het wordt een warme week met heel veel zon. Je goed insmeren tegen de zon wordt dan ook belangrijk.

Test Aankoop onderzocht verschillende zonnecrèmes. Na een analyse van 16 zonneproducten, stelde Test Aankoop begin mei, 3 producten aan de kaak omdat ze niet voldeden aan de op de verpakking beloofde bescherming.

Een van deze producten, de ISDIN gel crème SPF 30, is sindsdien niet meer beschikbaar in de handel. Twee andere producten, de Clinique Mineral suncream SPF 30 en de Zwitsal SPF50+ crème met parfum speciaal voor baby's en jonge kinderen, zijn nog steeds op de Belgische markt te vinden. Dit ondanks de klacht die Test Aankoop begin mei naar de FOD Volksgezondheid stuurde.

De organisatie heeft haar analyse aangevuld met drie producten van het Belgische merk Biosolis: de SPF 30 sprayversie, de SPF 30 lotion en de SPF 50+ lotion. Helaas voldoet geen van deze producten aan de op de verpakking beloofde bescherming. De SPF 30 spray en lotion buizen zowel qua uv B-bescherming (in feite bieden ze slechts SPF 10), als qua uv A-bescherming. De SPF 50+ lotion beschermt dan weer wel voldoende tegen uv B, maar niet tegen uv A.

"Wij hebben bij de FOD Volksgezondheid opnieuw een klacht ingediend tegen deze 3 producten met het verzoek ze uit de handel te nemen in afwachting dat de autoriteiten nagaan of ze al dan niet aan de voorschriften voldoen. Dit komt boven op de vorige klacht, waarop we nog geen antwoord hebben gekregen van de FOD Volksgezondheid. Dit verontrust ons, aangezien we in de periode zitten waarin consumenten volop zonnecrèmes smeren om zich te beschermen tegen de zon, " reageert Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

Hij voegt eraan toe dat "in tegenstelling tot de merken Zwitsal, ISDIN of Clinique die respectievelijk Nederlands, Spaans en Amerikaans zijn, de producten van Biosolis Belgisch zijn, wat impliceert dat de FOD Volksgezondheid zelf alle maatregelen kan nemen die zij nodig acht in ons land, zoals het hertesten van producten, zonder te moeten wachten tot eventuele buitenlandse autoriteiten in actie schieten.”

“Wij hopen dan ook op een snellere reactie dan die in het geval van buitenlandse producten", besluit hij.