Testaankoop waarschuwt voor nieuwe soort zonnecrème: “Slechts factor 10”

door: BVDO
Zonnecrème
Afbeelding bron: pexels

In haar laatste zonnecrèmes-test van dit jaar liet consumentenorganisatie Testaankoop zonnecrèmes met factor 30 (flessen, tubes, sprays en voor het eerst ook poeder) testen op hun bescherming tegen uv-stralen.

Alle nieuw geteste lotions en sprays halen de beloofde bescherming, maar het Mineral Sun Protection Powder van Hawaiian Tropic haalt – zelfs bij een rijkelijk bepoederde huid – slechts een beschermingsfactor 10 tegen uv-B-stralen en beschermt ook niet genoeg tegen uv-A stralen.

Testaankoop raadt hem dus niet aan als vervanger voor zonnebescherming. Traditioneel zitten die in flessen, tubes of sprays, maar wie daar geen fan van is, vindt sinds kort ook poeders op de markt. Met ingebouwd penseel én met materend effect wordt de Hawaiian Tropic Mineral Sunscreen gepromoot als 'handige on-the-go minerale zonnebescherming'.

Maar uit de test van de consumentenorganisatie blijkt dat de beloofde factor 30 helemaal niet wordt gehaald. Volgens de metingen is de bescherming tegen uv-B stralen maar een factor 10 en ook de bescherming tegen uv-A stralen is lager dan die zou moeten zijn.

Zelfs wanneer de correcte hoeveelheid poeder strikt wordt toegepast, en de huid met een onrealistisch dikke laag poeder wordt bedekt, slaagt deze zonnebescherming niet voor de test.

De geteste zonnecrèmes met factor 30 in tube of spray voldoen wel allemaal aan de beloofde bescherming. Twee zonnecrèmes met factor 30 uit de test van vorig jaar zijn, ondanks slechte resultaten, wel nog altijd op de markt.

Het gaat om Biosolis Sun spray SPF 30 en Biosolis Zonnemelk SPF 30. Over de zonnecrèmes met factor 50 communiceerde de consumentenorganisatie eerder al, 75% van die geteste zonnecrèmes biedt wél de bescherming die ze beloven, 25% doet dit helaas niet.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp