Donald Trump krijgt slecht nieuws te horen: "Mogelijk rest van zijn leven achter tralies"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig Amerikaans president Donald Trump wordt aangeklaagd. Hij wordt beschuldigd van samenzweren tegen de Verenigde Stagen en een poging om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden nietig te laten verklaren. De bestorming van het Capitool werd aangewakkerd door Trumps leugens, zegt speciaal aanklager Jack Smith.

"Ik heb de aanklacht van 45 pagina's gelezen. En dan besef je hoe zwaar die aanklacht is, vergeleken met de andere aanklachten", zei journalist Tom Van de Weghe op VRT 1.

"Eigenlijk komt het neer op een beschuldiging van een poging tot staatsgreep. Een ongehoorde aanval op de democratie, zoals speciaal aanklager Jack Smith het al noemde."

"Als je dit leest, wordt Trump beschreven als een man die per se aan de macht wou blijven en daarvoor samenzwoer tegen de staat, om die verkiezingen te ondermijnen."

"Daar lacht men in de Verenigde Staten natuurlijk niet mee. Daar staan heel zware gevangenisstraffen op. Op sommige beschuldigingen staan zelfs twintig jaar gevangenis. Dus Trump kan langer in de cel belanden dan dat hij nog te leven heeft, daar komt het op neer."

Vrije meningsuiting

"Het argument van vrije meningsuiting zal heel cruciaal zijn in de verdediging van Trump", zegt Van de Weghe. "Dat eerste amendement is heilig in de Amerikaanse grondwet. Je ziet dat de aanklager daar op voorhand op inspeelt en zegt: dat waren bewuste uitspraken, bewuste leugens van Trump."

"Dat woordje 'bewust' is heel belangrijk. Als die uitspraken zijn gedaan om een misdaad te begaan, dan vervalt dat argument van vrijheid van meningsuiting. Dat zal centraal staan in het proces."