Poetin verklapt al zijn eisen in onthullend telefoongesprek

door: STS
Vladimir Poetin
Afbeelding bron: Photonews

De Russische president Vladimir Poetin heef zijn eisen voor een vredesakkoord duidelijk gemaakt.

Poetin had donderdag een telefonisch gesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Kort na dat gesprek sprak een BBC-journalist met de belangrijkste adviseur en tevens woordvoerder van Erdogan. Die had het gesprek mee kunnen volgen.

"Oekraïne moet aanvaarden dat het neutraal moet zijn en mag niet ijveren voor toetreding tot de NAVO. President Zelenski heeft deze toegifte al gedaan."

"Er zijn nog andere eisen, die vooral bedoeld lijken om gezichtsverlies te vermijden aan Russische zijde."

"Oekraïne zou ontwapend worden. De Russische taal zou beschermd moeten worden in Oekraïne. En dan is er nog de denazificatie waar Poetin het over heeft. Mogelijk is het voor Oekraïne genoeg om alle vormen van neonazisme te veroordelen en aan te pakken."

Ontmoeting

"Een tweede categorie eisen is waar de moeilijkheid zal liggen. Poetin zei in zijn telefoongesprek dat er daarvoor een-op-een onderhandelingen met Zelenski nodig zullen zijn."

"Zelenski heeft al gezegd dat hij bereid is om Poetin te ontmoeten en een-op-een met hem te onderhandelen."

"Erdogans adviseur was minder specifiek over deze eisen. Maar de zouden gaan over de status van Donbas, in het oosten van Oekraïne, en de Krim."

"Er wordt aangenomen dat Poetin zal eisen dat de Oekraïense regering terrein moet prijsgeven in het oosten van het land. Er wordt ook aangenomen dat Rusland zal eisen dat Oekraïne aanvaardt dat de Krim tot Rusland behoort."