Alexander De Croo heeft heldere boodschap voor iedereen: "Dat moet stoppen"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft uitgelegd waarom het Overlegcomité moest bijsturen. Hij bedankte ook uitdrukkelijk de miljoenen mensen die zich lieten vaccineren.

"We gaan door moeilijke weken. Deze herfstgolf waarmee we geconfronteerd worden, is veel zwaarder dan was ingeschat", zei De Croo tijdens een persconferentie.

"De besmettingen zijn vandaag bij de hoogste van Europa, en we zien dat de druk op onze zorg eigenlijk onhoudbaar geworden is. We hebben de beelden en de noodkreten gezien."

"Vier op de tien bedden worden daar vandaag bezet door Covid-patiënten. Dat heeft ook een impact op anderen. We zien dat mensen die andere ingrepen nodig hebben, daarop moeten wachten."

"Er is maar één opdracht: bijsturen. Hoe graag we het ook anders gewild hadden. Het kan niet dat de besmettingstrein die door ons land dendert aan die snelheid verder blijft gaan. We moeten dat stoppen."

Lichtpunt

"Ik zou willen eindigen met een lichtpunt: we zien dat het aantal overlijdens in ons land een stuk lager ligt dan in andere landen die ook een hoog niveau van besmetting hebben. Dat komt door één reden: doordat de vaccinatiegraad in ons land bijzonder hoog is."

"Ik zou opnieuw de acht miljoen mensen die zich hebben laten vaccineren willen bedanken. Voor het feit dat ze dat gedaan hebben om zorg te dragen voor zichzelf, en vooral ook danken voor het feit dat ze hiermee een daad van solidariteit gesteld hebben."

"Dankzij de vaccinatie zijn er 8.000 doden minder gevallen en zijn er 30.000 minder ziekenhuisopnames."

Download nu de gratis app van Redactie24