Algemeen secretaris ABVV pleit voor arbeidsduurvermindering en systemen van tijdskrediet

door: WVDS
Miranda Ulens ABVV
Afbeelding bron: Photonews

De coronacrisis laat zware sporen na en er wordt volop nagedacht op welke manier hiermee om te gaan. De socialistische vakbond denkt in de richting van arbeidsduurvermindering en tijdskrediet. Dat vertelt Miranda Ulens, algemeen secretaris bij ABVV, aan onze redactie.

“Je zou arbeid kunnen herverdelen met een arbeidsduurvermindering, dat is vroeger al een succes gebleken. We zijn nu ad-hoc aan het onderhandelen over allerlei systemen van tijdskrediet. Maar wanneer we dit per sector kunnen bespreken en mensen op deze manier rechten kunnen geven op werktijdvermindering lijkt ons dat ook een goede zaak.”

“De mogelijkheid om beroep te doen op tijdskrediet zal vooral ten goede komen aan mensen in de middencategorie, werknemers die tussen de jongeren en de ouderen zitten. De tweeverdieners met (samengestelde) gezinnen.”

“Ook zien we dat de druk nog steeds groot is bij gezinnen die aan telewerken doen. Die omschakeling maken is niet evident. Daar moet ook een kader voor gecreëerd worden zodat werknemers zich bij het telewerken veilig voelen en verbonden met hun collega’s en de bedrijfscultuur", aldus Miranda Ulens.

Faillissementen op komst

“Het moet een en-en-verhaal worden. Jongeren aan het werk krijgen en degenen die een zware loopbaan erop hebben zitten, een opening geven om op brugpensioen te kunnen gaan, eerder dan in de werkloosheid te komen. We moeten realistisch zijn en ons de komende maanden verwachten aan bedrijfssluitingen en faillissementen.”