Algemeen secretaris socialistische vakbond geeft inkijk in advies: “Ons relanceplan aan preformateurs bezorgen”

door: WVDS
Miranda Ulens ABVV
Afbeelding bron: Photonews

We hebben door de coronacrisis een bijzonder moeilijke periode achter de rug en het huiswerk dat op de plank ligt voor de volgende regering oogt loodzwaar. Miranda Ulens, topvrouw bij de socialistische vakbond ABVV, vertelt wat voor haar de speerpunten zijn voor de relance.

Een sterke sociale zekerheid heeft de afgelopen maanden zijn nut bewezen. “Ik denk dat Iedereen het wel met mij eens is dat we met solidariteit door die eerste golf van de crisis zijn geraakt. Dankzij de mensen uit onder meer de zorg, maar algemeen alle werknemers en ambtenaren die zijn blijven werken. En ook door de mechanismen die we 70 jaar lang hebben uitgebouwd om bij tegenslag mensen te kunnen opvangen, namelijk onze sociale zekerheid.”

“De moeilijke knoop gaat zitten in de vraag ‘hoe gaan we dit allemaal betalen’. Niet alleen om de voorbije periode te betalen, maar eveneens om middelen te vinden om te investeren in de toekomst”, aldus Miranda Ulens in gesprek met Redactie24.

“Dit in domeinen zoals onderzoek en ontwikkeling, onderwijs en infrastructuur, maar ook in onze sociale zekerheid die de laatste maanden zwaar beproefd is geweest doordat vele mensen tijdelijk zonder werk gevallen zijn of ziek zijn geweest.”

Relanceplan

“We zijn, in overleg met onze sociale gesprekspartners, bezig om een relanceplan uit te werken vanuit een sociaal-economisch standpunt naar de toekomst toe. Wij stellen ook voor om Europese middelen te gaan gebruiken. Binnen Europa ligt er meer dan 5 miljard euro op tafel om te kunnen aanwenden als lening.”

“Anderzijds is er het Europees transitiefonds om te investeren in de transitie naar cleantech, technologie die bijdraagt aan een schoner milieu, met oog voor mensen, opleiding en voor de maakindustrie.”

“De voorbije jaren is er te weinig geïnvesteerd geweest door industriële productiebedrijven waardoor we tijdens de crisis toch geconfronteerd werden met een aantal problemen.”

“We bezorgen ons relanceplan ook aan de preformateurs, want we denken dat ze, om te slagen in de vorming van de volgende regering, ook moeten luisteren naar de stemmen uit de maatschappij. Een van die stemmen zijn de mensen van het sociaal overleg.”

Focussen op wat verbindt

“Makkelijk zal het niet zijn om te slagen in hun opdracht, maar ik denk dat ze moeten focussen op wat hen verbindt. Daar zijn toch een aantal rode draden waarover iedereen het kan eens zijn.” 

“Daarnaast moeten ze samen een weg vinden om de gebruikte middelen aan te vullen en nieuwe middelen te vinden om investeringen te kunnen doen in de toekomst. Op die manier moeten ze een  positief beleid kunnen opstellen voor de komende jaren. Als ze daarover kunnen overeenkomen dan moet het lukken.”

Het postcoronamanifest van ABVV kan je hier lezen: https://www.abvv.be/-/ons-vaccin-postcorona-manifest