"Amper 24% van de penale boetes wordt betaald": Minister Van Quickenborne reageert

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Wie een misdrijf pleegt, kan een penale boete krijgen. Van die geldboetes wordt amper 24% betaald. Daarover interpelleerde Marijke Dillen (Vlaams Belang) minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in de Kamer.

"Mijnheer de minister, wat de aandacht voor een betere strafuitvoering betreft, verwijs ik naar een verslag van het Rekenhof, waaruit blijkt dat amper 24 % van de penale boetes wordt ingevorderd. Dat is slechts 84 miljoen euro in de plaats van 350 miljoen euro", stelde Marijke Dillen.

"Maak alstublieft werk van een betere uitvoering van de penale boetes en van een duidelijk beleid voor de vervangende straffen, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat ze in alle arrondissementen worden uitgevoerd."

Minister Vincent Van Quickenborne wil dit percentage opdrijven en verwijst naar de goede inning van verkeersboetes. "We zien dat we er bij de verkeersboetes in slagen om die zeer goed te innen, met een inschaling van 94 %. Het platform dat we daarvoor hebben ontwikkeld, willen we graag inzetten voor de inning van penale boetes."

"Ik zeg niet dat men evenveel penale boetes zal innen als verkeersboetes, omdat het profiel van de veroordeelden vaak anders is. Bij verkeersboetes gaat het in een meerderheid van de gevallen over mensen die het vermogen hebben om ze te betalen."

"Bij penale boetes zijn er een aantal profielen van mensen die dat niet hebben. Desalniettemin moeten we zeker in staat zijn om de inningspercentages op te drijven."