Binnenkort mogelijk meer rendement op je spaargeld door actie van Testaankoop

door: BVDO
geld sparen
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)

Testaankoop pleit al jaren voor het fusioneren van de basisrente en de getrouwheidspremie op een spaarrekening. Het doel is één enkel tarief, het werkelijke tarief, dat veel transparanter is en spaarders duidelijk aangeeft wat ze nu eigenlijk van hun bank krijgen.

Testaankoop stelt tevreden vast dat zowel de Nationale Bank als de FSMA de deur openzetten voor een fusie van de basisrente en de getrouwheidspremie. Ze roept de regering op om deze maatregel nog voor het einde van de legislatuur in te voeren.

Voor Testaankoop is het belangrijk om de markt transparanter te maken zodat de tarieven gemakkelijker met elkaar vergeleken kunnen worden. Dat betekent dat de getrouwheidspremie, die inhoudt dat het geld 12 maanden op de rekening moet blijven staan om het te ontvangen, moet worden afgeschaft.

Enkel op die manier kunnen spaarders geïnformeerd vergelijken. Op lange termijn leidt dat tot meer concurrentie, en dus ook tot een hoger rendement op ons spaargeld.

Snelle beslissing

Testaankoop roept de regering op om hier onmiddellijk werk van te maken. Het advies van november 2023 van de Mededingingsautoriteit, waarin het gebrek aan concurrentie tussen banken wordt benadrukt, maakt duidelijk dat er actie moet worden ondernomen.

Testaankoop roept de overheid op om er wel voor te zorgen dat, als de getrouwheidspremie wordt afgeschaft, de banken de situatie niet aangrijpen om het rendement op spaargeld te verlagen. "De afschaffing van de getrouwheidspremie moet gepaard gaan met een verhoging van de basisrente", waarschuwt Laura Clays.