CD&V komt met opmerkelijk voorstel om discriminatie bij kankerbehandeling tegen te gaan

door: LHX
Afbeelding bron: Photonews

Het is vandaag de Internationale dag van de borstkanker bij mannen, en daarom heeft CD&V-kamerlid Nathalie Muylle een voorstel: ze wil voorkomen dat mannen met borstkanker gediscrimineerd worden.

Mannen met borstkanker zijn een vaak vergeten groep van kankerpatiënten. En dat heeft consequenties. "Eén op drie borstkankermannen in ons gezondheidssysteem heeft geen toegang tot gepaste, gespecialiseerde zorg", zegt Nathalie Muylle  in een persbericht.

Ook financieel kunnen mannen eronder lijden. "Bij opvolgingsonderzoeken worden vrouwelijke familieleden van diegene met borstkanker immers terugbetaald, terwijl dat bij mannelijke familieleden niet steeds het geval is", aldus Muylle. Ze wil die terugbetaling, alsook de terugbetaling van de therapie en de geneesmiddelen, dan ook volledig gelijkschakelen.

Omdat mannen vaak simpelweg op dezelfde manier behandeld worden als vrouwen, terwijl het toch om een andere ziekte gaat, krijgt één op de drie niet de gepaste behandeling.

Daarom pleit Muylle ook voor meer wetenschappelijk onderzoek, omdat de kennis over borstkanker bij mannen voorlopig nog beperkt is. Haar doel is dat mannen met borstkanker een "specifiek zorgtraject op maat" krijgen.