De Vriendt (Groen): “Klimaatopwarming is geen ver-van-ons-bed-show meer, overstromingen schudden ons wakker”

door: WVDS
Wouter De Vriendt
Afbeelding bron: Photonews

De Vivaldi-regering trekt voluit de kaart van de kernuitstap. Wouter De Vriendt, Kamerfractieleider van Groen-Ecolo, beklemtoont dat de huidige regering erin slaagt om in snel tempo grote stappen te zetten naar hernieuwbare energie. “Ons doel is om te gaan voor 100% hernieuwbare energie. Dat is de enige energie waarvan de prijs momenteel daalt”, klinkt het vastberaden.

“Bij de totstandkoming van de Vivaldi-regering is de kernuitstap duidelijk opgenomen in het regeerakkoord. De uitstap is heel belangrijk omdat onze kerncentrales veel te oud zijn en om de haverklap uitvallen.”

“Er is ook geen oplossing voor de verwerking van radioactief kernafval. Bovendien is het alternatief, hernieuwbare energie, op dit moment volop beschikbaar.”

“Het grote verschil met het verleden is dat we nu een regering hebben die effectief ook een duidelijk kompas heeft om hernieuwbare energie uit te bouwen. Op één jaar tijd heeft de Vivaldi-regering al meer stappen gezet dan in de voorbije 18 jaar samen. De tijd van improvisatie en jojo-beleid ligt nu achter ons.”

“Zo hebben we het CRM subsidie systeem opgezet voor alternatieve energiecapaciteit om de kerncentrales te kunnen vervangen, met felicitaties van de EU. En we hebben ook al werk gemaakt van de uitbreiding van windenergie op de Noordzee.” 

“Overstromingen in ons land hebben iedereen wakker geschud”

“Ons doel is om te gaan voor honderd procent hernieuwbare energie, wat ook keihard nodig is als je denkt aan de klimaatopwarming en de gevolgen daarvan. Het is geen ver-van-mijn-bed-show meer. De overstromingen die we onlangs over ons land kregen hebben iedereen wakker geschud.”

“Het probleem met kernenergie is dat die een vrij dominante positie inneeemt in onze energiemix en de uitbouw van hernieuwbare energie belemmert. Wanneer het bijvoorbeeld fel waait worden windmolens uitgeschakeld wanneer er voldoende energie is omdat dat veel sneller gaat dan kernreactoren stilleggen. Dat is de wereld op zijn kop.”