De Wever maakt zich belangrijke bedenking over mensen die Oekraïners opvangen

door: BVDO
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Bart De Wever (N-VA) wijst erop dat het eigenlijk de taak is van de overheid om oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. "Maar de asielopvang zit constant vol", zegt hij.

Volgens Bart De Wever is het onze plicht om oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne ook in ons land op te vangen. “Dit zijn Europeanen, dit zijn onze broeders en zusters. Als die vluchten, moeten wij hen opvangen", aldus de N-VA-voorzitter in De Ochtend op Radio 1. 

De Wever wijst er wel op dat het de taak is van de overheid om deze mensen op te vangen, maar dat dit niet kan omdat de asielcentra vol zitten met mensen die vaak geen recht hebben op asiel.

"Het is nu wel tragisch dat de asielopvang in België constant vol zit met niet-Europeanen die voor het grootste deel niet rechthebbend zijn en dat men dus moet kijken naar de lokale besturen om het op te lossen en zelfs naar particulieren."

"Dat is eigenlijk de wereld op zijn kop. Het zou de overheid in eerste instantie moeten zijn die hier het initiatief neemt. Maar die kan het niet want het zit allemaal vol en daardoor zitten we nu in een chaotische situatie waarbij we binnen de kortste keren plaatsen moeten maken."

Volgens Bart De Wever is het niet evident voor particulieren om oorlogsvluchtelingen op te vangen. "De solidariteit onder de bevolking is gigantisch en dat is prachtig, maar het moet toch vooral collectieve opvang zijn. Dat zou het allerlaatste moeten zijn."

"Je kan vandaag mensen in huis nemen, maar dat is misschien voor maanden of voor jaren. Bovendien zijn dit mensen die wel hulp behoeven. Je zal ermee aan de slag moeten gaan."

"Als je een vrouw en kinderen in huis neemt en er komt bericht dat de man gesneuveld is in Oekraïne, dat zijn toestanden waar particulieren niet voor uitgerust om mee om te gaan. Laat staan als er mensen beginnen te komen over enkele weken die echt getraumatiseerd zijn." 

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24