Er is een verandering op komst voor uw energiecontract

door: MRO
elektriciteit prijs
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het is voor klanten niet altijd eenvoudig om de prijzen van energiecontracten goed te vergelijken en dus voor het goedkoopste contract te kiezen. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil hier verandering in brengen.

De VREG heeft op zijn website de V-test, een instrument waarmee je gratis een vergelijking kan maken tussen gas- en elektriciteitscontracten. Je moet hiervoor wel de juiste productversie en/of intekendatum van het lopend energiecontract kennen.

Het vergelijken van energiecontracten moet nog eenvoudiger worden. Zuhal Demir wil energieleveranciers verplichten op elke voorschotfactuur en afrekeningsfactuur een QR-code op te nemen waarmee de klant meteen terechtkomt bij een vergelijking van zijn lopend contract met het bestaande marktaanbod in de V-test.

Afnemers die hun factuur digitaal bekijken, kunnen op de link klikken. Afnemers die de factuur op papier ontvangen kunnen via mobiele toestellen de identificatiecode inscannen als QR-code.

Op die manier kan de afnemer snel en eenvoudig nagaan of elk nieuw contractaanbod ook voor de afnemer zelf een interessant aanbod is.

De Vlaamse regering ging al akkoord met het voorstel en vraagt nu advies aan de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Vlaamse Toezichtscommissie en vervolgens de Raad van State. Als alles goed gaat kan de verplichting ingaan vanaf volgend jaar.