Felle kritiek op deze prijsstijging: "Foute en onbegrijpelijke keuze"

door: STS
Lydia Peeters
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kreeg woensdag heel wat vragen over de prijsstijgingen bij De Lijn. Het goedkoopste ticket wordt vanaf 1 april 25% duurder.

"Tarieven verhogen op een moment dat de bezetting nog nauwelijks 60% bedraagt en de klantentevredenheid historisch laag is, is een foute en onbegrijpelijke keuze", sprak Els Robyns (CD&V) in het Vlaams Parlement.

"Wij verwachten dat u uw verantwoordelijkheid neemt en in dit geval betekent dat: geen enkele verhoging, maar in tegendeel een bevriezing van de prijzen. Minstens tot de reiziger de weg naar het openbaar vervoer heeft teruggevonden en de kwaliteit ervan aanzienlijk is teruggekeerd."

"Hoe los je dat op? Door te investeren in openbaar vervoer. Door ervoor te zorgen dat die bussen en trams écht een alternatief zijn, waar mensen bewust voor kiezen. Dan trek je de gebruikscijfers omhoog, dan heb je inkomsten. Maar niet door de mensen die wel nog de bus nemen op kosten te jagen."

Ook Jos D'Haese (PVDA) pleitte voor een bevriezing van de prijzen, "tot er een serieuze verbetering van de dienstverlening is".

Zwartrijders

Wim Verheyden van Vlaams Belang pleitte ervoor om in te zetten op het terugdringen van het aantal zwartrijders. "Onlangs bleek dat in landelijke gebieden 10 tot 15 procent van de reizigers zou zwartrijden. In de stedelijke gebieden zou dat oplopen tot 40 à 50%. Zo loopt De Lijn 20 tot 30 miljoen euro mis."