Francken ziedend nadat hij gebannen wordt: "Laag en hypocriet spel van hen"

door: STS
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken (N-VA) is voorlopig niet meer welkom in de Kamercommissies waarin er een geheimhoudingsplicht geldt.

Francken liet op 17 maart op sociale media weten dat het Belgische leger dit jaar niet zou deelnemen aan een Franse missie in Mali. "Operatie Barkhane: geen deelname in 2021", klonk het.

Daarmee bracht hij vertrouwelijke informatie naar buiten. Nu is beslist dat Francken gedurende de rest van het parlementaire jaar uit Kamercommissies met een geheimhoudingsplicht geweerd wordt.

Facebook

Op Facebook reageerde Francken hier woedend op. "Een puur politiek spel dat gespeeld wordt door de socialistische minister van Defensie Dedonder en Kamervoorzitter Tillieux om mij in diskrediet te brengen."

"De PS grijpt elke kans om mij en onze partij in diskrediet te brengen, maar dit slaat echt alles. Je kan de waarheid niet harder geweld aandoen. Ik heb in geen geval de geheimhouding van de commissie geschonden."

"Ik heb absoluut geen informatie gedeeld over een lopende missie in het buitenland. Ik zou er nooit aan denken om informatie te delen die de operaties of het leven van onze troepen in het gedrang zouden kunnen brengen."

"Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten wat ze zouden beslissen. Elke reden is goed om mij te schaden. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Kamer wordt dit sanctie-artikel toegepast. Wat een laag en hypocriet politiek spel."