Frank Vandenbroucke: "We sluiten nu elke dag een ziekenhuis"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Sp.a) zit in zijn maag met de slechte corona-cijfers, maar roept kankerpatiënten en anderen die een behandeling nodig hebben op om deze voort te zetten.

"De cijfers zijn slecht. Wij sluiten nu elke dag een ziekenhuis. Donderdag waren er bijna 500 ziekenhuisopnames. Je sluit elke dag een ziekenhuis voor andere zorg dan Covid-19", zei Vandenbroucke op de persconferentie.

"Ziekenhuiscapaciteit is niet enkel een zaak van bedden en machines, dat zijn mensen en handen. En die mensen en handen zijn moe. De omvang van wat op hen afkomt, de kracht van de storm, hebben zij volstrekt niet in handen."

"De kracht van de storm ligt in onze handen. Indien we onszelf en anderen beschermen, is er kans dat de kracht afneemt. We moeten met elf miljoen mensen samen een dam vormen rond de zorg en ervoor zorgen dat de dam niet springt."

Chemo, nierdialyse en revalidatie

Niet-essentiële operaties worden nu uitgesteld, maar Vandenbroucke hamert erop dat mensen die chemo of nierdialyse nodig hebben of revalideren, naar het ziekenhuis moeten blijven gaan: "Blijf gaan, je bent in goede handen in het ziekenhuis. De kans op besmetting is daar bijzonder, bijzonder klein."