Harde kritiek op regering: "U neemt een koppel 1.000 euro per jaar af, een belastingverhoging"

door: MRO
Regering
Afbeelding bron: Photonews

Wanneer de spilindex wordt overschreden stijgen de lonen en uitkeringen in ons land. De loonschalen waarop de belastingen worden berekend werden echter nog niet geïndexeerd waardoor hogere lonen in een hogere schijf worden belast. Dat klaagt N-VA-kamerfractieleider Peter De Roover aan.

"De indexcommissie is samengekomen en heeft vastgesteld dat de index in september geen 9,9 % meer bedraagt maar 11,3%. Dat betekent dat men voor wat vorig jaar 100 euro kostte vandaag gemiddeld 111,3 euro moet neertellen", aldus Peter De Roover in de Kamer.

"Dat is een fikse prijsverhoging, maar we hebben het indexatiesysteem voor de lonen. Dat systeem belooft dat de prijsverhogingen in het loon worden gecompenseerd. Dat klopt echter niet."

"Een expertencommissie heeft gezegd dat de loonschalen waarop de belastingen worden berekend ook geïndexeerd moeten worden. Als die achterblijven, zal de loonsverhoging immers in een hogere schijf worden belast." 

"De overheid pakt mensen met een – eerder laag – middeninkomen van 3.000 euro bruto van die zogenaamde compensatie voor het koopkrachtverlies op jaarbasis 500 euro af. Voor een koppel is dat 1.000 euro. Duizend euro per jaar voor een koppel neemt u af van de zogenaamde fantastische index van de lonen. Dit is een belastingverhoging, punt aan de lijn."