"Gevangenisstraf voor het stelen van een blikje cara, geen gevangenisstraf voor het bestelen van de overheid"

door: MRO
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) werd in de Kamer op de rooster gelegd in verband met de omstreden afkoopwet. 

Dieter Van Besien, Kamerlid voor Groen, begrijpt niet dat er een gevangenisstraf wordt uitgesproken voor het stelen van een blikje bier, maar dat grote fraudezaken kunnen worden afgekocht.

"Parket ondertekent een akkoord van 50 miljoen euro met telgen van textielfamilie. Het gaat hier om één van de grootste en langstdurende fraudezaken van ons land. Na die 31 jaar is men uitgevochten."

"Men kan niet op tegen een leger van advocaten en een onuitputtelijke bron aan middelen. Er dreigt verjaring en dus wordt er afgesproken: 'Geef ons wat geld en we stoppen het gevecht'. Zo gaan fraudeurs vrijuit."

"Alles draait om evenwichten. Gevangenisstraf voor het stelen van een blikje cara-pils, geen gevangenisstraf voor het bestelen van de overheid voor tientallen miljoenen", klaagt Dieter Van Besien aan.

"De afkoopwet die toelaat dat deze mensen telkens weer vrijuit gaan, verdient een stevige evaluatie en dat staat ook zo in het regeerakkoord."