Groen wil hen laten boeten: "Zij mogen de dans niet meer ontspringen"

door: STS
Meyrem Almaci - Wouter De Vriendt
Afbeelding bron: Photonews

Groen wil ecocide makkelijker strafbaar maken. Het gaat dan om onwettige of roekeloze handelingen die ernstige, wijdverspreide en langdurige schade aan het milieu toebrengen.

"Vervolging van grote milieumisdrijven moet makkelijker. Wie roekeloos omspringt met ons leefmilieu, mag de dans niet meer ontspringen", vindt Wouter De Vriendt, de opvolger van Kristof Calvo als fractieleider van Groen.

"De strafwet verbiedt op dit moment diefstal of drugshandel, maar zegt niets over de ernstigste misdrijven die tegen onze planeet worden gepleegd."

Olieramp

"Zo vervuilde in 1999 de olieramp met de olietanker Erika de hele Bretoense kust met 20.000 ton stookolie en doodde daarbij 150.000 vogels. Allemaal vanwege een multinational die geld wilde besparen op haar olietanker. En wat was de straf? 375.000 euro."

"Nu weten bedrijfsleiders dat ze milieudelicten kunnen afkopen, vaak een peulschil in vergelijking met de schade die werd toegebracht. Als ecocide strafbaar wordt, dreigen ze voor een internationaal tribunaal te eindigen."