Heeft besluit over cultuursector gevolgen voor andere coronamaatregelen?

door: STS
Carl Devos
Afbeelding bron: Photonews

Verschillende politici en politicologen hebben op sociale media gereageerd op het nieuws dat de sluiting van de cultuursector opgeschort wordt.

"In het verleden was de Raad van State vrij begripvol voor crisismaatregelen. Als dat wijzigt, kan dit impact hebben op (de onderbouw van) toekomstig beleid. Beter motiveren en objectiveren. Lees: minder indruk van 'willekeurig'", concludeert politicoloog Carl Devos op Twitter.

"Als zelfs de Raad van State een coronamaatregel disproportioneel acht, dan kan je er zeker van zijn dat hij écht wel disproportioneel is. De Raad van State stelde zich tot nu immers altijd zéér mild op tegenover het coronabeleid", schrijft politicoloog Dave Sinardet.

Annelies Verlinden

Journalist Rik Van Cauwelaert ziet een probleem bij het kabinet van Annelies Verlinden. "Bij Binnenlandse Zaken hebben ze blijkbaar toch wat moeite met het redigeren van koninklijke besluiten."

"Dit arrest bevestigt andermaal impliciet de noodzaak van een vooruitziende dynamische barometer, zodat adequaatheid en proportionaliteit vanzelf zullen blijken. Inmiddels veel plezier aan iedereen die van muziek, theater en film houdt", schrijft voormalig minister Koen Geens.

"Het was onzin om bioscopen en concertzalen te sluiten. Waar wacht men nog op om de cultuursector te openen? Nu open!", reageerde Open Vld-politica Els Ampe.

Petra De Sutter

"We hebben cultuur nodig. Tevreden dat theaters, opera’s, concertzalen én cinema’s de deuren weer open kunnen zetten. De volgende stap is wat mij betreft: rekening houden met de capaciteit van de zaal, in plaats van de harde grens van 200 toeschouwers. Daarvoor blijf ik pleiten", aldus minister Petra De Sutter.

Download nu de gratis app van Redactie24