Expert voorspelt wat er gaat gebeuren na verkiezingen 2024

door: STS
Bart De Wever - Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

We zijn minder dan een jaar verwijderd van de volgende verkiezingen. Politiek journalist Rik Van Cauwelaert heeft zich uitgelaten over wat hij verwacht dat er zal gebeuren in 2024.

"Ik denk dat het verstandig zou zijn - indien de realiteit beantwoordt aan de peilingen - dat je minstens langs Vlaamse kant een meerderheid probeert te vormen", zei Van Cauwelaert in 'Terzake'.

"Meestal is het de grootste partij die de leiding moet nemen. Riskant is dat dat het Vlaams Belang wordt, waarop de anderen dat gaan weigeren, waarna de N-VA aan bod komt."

"En die moet dan met de partijen die er nog zijn, de traditionele partijen, toch zo snel mogelijk een Vlaamse regering zien te vormen. Om dan - vanuit een toch wel sterkere positie - naar federale onderhandelingen te gaan."

"Want het is in Wallonië dat het zal gebeuren volgens mij, waar de kaarten definitief zullen worden gelegd. Daar heeft de PS er veel minder moeite mee om een regering te vormen met de PTB, mocht het noodzakelijk worden. Want de situatie tussen de Waalse liberalen en de PS is niet goed."