Hoofddoekendebat op scherp: "Neutraliteit is één van de belangrijkste waarden in het Westen"

door: MRO
hoofddoekendebat
Afbeelding bron: VRT: De zevende dag

Het debat over het dragen van een hoofddoek in openbare functies wordt opnieuw in alle hevigheid gevoerd. Darya Safai (N-VA) vindt dat een hoofddoek aan het loket niet kan, Hafsa El-Bazioui (Groen) vindt dat het wel moet kunnen. 

Beide politici gingen in debat in De zevende dag op Eén. "Als je bij de overheid werkt, moet je echt neutraal blijven. Neutraliteit is één van de belangrijkste waarden die we in het Westen hebben en dat is het verschil waarom het in het Westen nog altijd zo goed leven is voor ons", klinkt het bij Darya Safai. 

"Je kan niet al die waarden gewoon overboord gooien. Als je voor de overheid werkt, doe je hoofddoek dan uit, ga werken. Je geloof is je privéleven."

Hafsa El-Bazioui houdt er een heel andere mening op na. "De dienstverlening is uiteraard neutraal. Als een burger een nieuwe identiteitskaart gaat aanvragen en die wordt bediend door een personeelslid die een hoofddoek of tulband draagt, dan moet die dienstverlening neutraal en kwalitatief zijn."

"Stel dat je bediend wordt door een medewerker die een hoofddoek draagt, dan zal de prijs niet verschillend zijn, dan zal de kwaliteit van de dienstverlening niet verschillend zijn, dan zal de tijdsduur voor het verstrekken van die identiteitskaart niet verschillend zijn. We stellen vast dat je de dienstverlenging perfect neutraal kan garanderen."