Jan Jambon heeft geen fijne boodschap over energiefactuur: “Zeg dat eerlijk, maar is ook frustrerend”

door: PMN
Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

Minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft nu toch zijn Septemberverklaring kunnen afleggen. Dat zou normaal maandag gebeuren maar toen was er binnen de Vlaamse regering nog geen akkoord over de begroting.

Dat akkoord is er nu wel en dus kon Jan Jambon zijn begroting voor het nieuwe werkjaar voorstellen. Hij wijst voor de energiecrisis met een beschuldigende vinger richting Russisch president Vladimir Poetin.

“De crisis waar we vandaag in zitten, die begon helemaal anders. Geen vleermuis, maar een tiran stak de lont aan het vuur”, citeert Het laatste Nieuws de minister-president. “Vladimir Poetin viel zijn buurland Oekraïne op de meest gruwelijke wijze binnen. Onbeschaamd!”

“In Vlaanderen vloeit gelukkig geen bloed, maar de Vlamingen krijgen wel de hoge rekeningen gepresenteerd. In de vorm van een waanzinnige energiefactuur en hoge winkelprijzen.”

Jambon zegt dat fundamentele antwoorden op deze energiecrisis van Europa moet komen. “Vlaanderen heeft onvoldoende middelen om dit te doen”, legt hij uit.

“Het zou tientallen miljarden vergen om iedereen volledig te vergoeden. Nogmaals, dit kunnen we niet, als je weet dat de hele Vlaamse begroting zo’n 60 miljard bedraagt. Dat zeg ik eerlijk, maar het is tegelijk ook frustrerend.”

Tags Jan Jambon