Jan Jambon wil één maatregel snel afschaffen: "Dat zal een zeer zware discussie worden"

door: MRO
Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is geen fan van de avondklok. Hij wil deze liefst zo snel mogelijk afschaffen.

Ministers Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Frank Vandenbroucke (sp.a) lieten al verstaan dat ze de avondklok nog een hele poos willen aanhouden. "De avondklok zorgt ervoor dat het makkelijker is om te controleren dat er 's nachts geen feestjes gebeuren", zei Vandenbroucke daarover.

Jan Jambon staat lijnrecht tegenover zijn collega's uit de federale regering. "Ik denk dat dit een zeer zware discussie zal worden. Ik ben altijd een zeer koele minnaar geweest van de avondklok", zei hij in De Zevende Dag.

"We hebben in Vlaanderen ook kunnen vermijden dat die verder werd uitgebreid, in Wallonië was dat vanaf 22 uur. Het heeft regelmatig op tafel gelegen om die avondklok vanaf 22 uur in Vlaanderen in te voeren."

"Dit is een zeer ernstige inbreuk op onze vrijheid. Je moet op een bepaald moment kijken of dat nog nodig is of niet. We hebben een samenscholingsverbod, dat kan je ook handhaven. Ik hoop dat de federale regering ons ook op dat vlak opnieuw wat vrijheid geeft."