Jongeren zijn het kotsbeu en brengen minister bezoekje: "Stop met ons zo te behandelen"

door: STS
Vincent Van Quickenborne Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

RedFox en Comac, de jongeren- en studentenbewegingen van de PVDA, hebben vrijdag actie gevoerd aan het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Ze protesteerden tegen het opsluiten van jongeren in een cel, zoals gebeurde met zeven minderjarigen uit Kapellen.

"Jongeren opsluiten in een politiecel omdat ze met enkele klasgenoten een film kijken is er ver over", zegt Amina Vandenheuvel, woordvoerder van RedFox. "De meeste jongeren doen keihard hun best om de regels te volgen, maar worden steeds meer behandeld als criminelen."

"Wij willen een duidelijk signaal geven aan de minister van Justitie en de Vivaldi-regering: het moet gedaan zijn met jongeren als criminelen te behandelen. Kunnen we alstublieft redelijk blijven? Jongeren die na school rondhangen op een pleintje zijn geen criminelen. Geef perspectief en motiveer hen om de maatregelen te blijven opvolgen."

Dries Van Langenhove

De jongeren hebben ook het gevoel dat er met twee maten en gewichten gewerkt wordt. "De moordenaars van Sanda Dia zaten geen minuut in de cel. Frauderende miljardairs kunnen hun proces afkopen. Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) die op een lockdownfeestje betrapt wordt, komt er vanaf met 250 euro boete. Maar enkele jongeren die samen naar een film kijken, worden een nacht opgesloten. Kennelijk is niet iedereen gelijk voor de wet", aldus Vandenheuvel.