Jos D'Haese kan niet verdragen wat regering wil: "Dwangarbeid voor een aalmoes"

door: STS
Jos D'Haese
Afbeelding bron: Photonews

De PVDA toont zich helemaal geen voorstander van hetgeen de Vlaamse regering wil doen met langdurig werklozen.

Het plan is om mensen die langer dan twee jaar werkloos zijn gemeenschapsdienst te laten verrichten. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) moet de maatregel nu verder uitwerken.

"Volgens minister Crevits is zo'n gemeenschapsdienst nodig om 'sociale vaardigheden' op te doen of 'de afstand tot de arbeidsmarkt' te verkleinen", zegt Kim De Witte van PVDA.

"Zo legt ze de verantwoordelijkheid voor werkloosheid volledig bij het individu."

"Dat knelpuntberoepen vandaag onmogelijke uren en ronduit slechte lonen kennen, dat er een gebrek is aan kinderopvang of dat werkgevers vaak onmogelijke eisen stellen, daar verandert gemeenschapsdienst niets aan."

"Dit is een stigmatisering van mensen die vaak hard naar werk zoeken, maar geen gepaste job vinden. Uit buitenlandse voorbeelden blijkt deze maatregel dan ook een slag in het water."

Dwangarbeid

"Mensen verplichten om voor 1,30 euro per uur taken uit te voeren bij de gemeente is meer dan één stap te ver. Dit is niet meer of niet minder dan dwangarbeid voor een aalmoes", zegt Jos D'Haese, PVDA-fractieleider in het Vlaams parlement.

Hij vreest dat "de gedwongen mini-jobs reguliere arbeid zullen verdringen en vernietigen".

Dezelfde job voor minder loon

"Kent de minister het verhaal van straatveger Harry uit Den Haag niet?" vraagt De Witte zich af. "Die werd eerst ontslagen bij de groendienst, om er later verplicht te worden tewerkgesteld als langdurig werkloze. Om 'werkervaring' op te doen, maar dan wel aan een fractie van het loon waarvoor hij vroeger exact dezelfde job deed."

Download nu de gratis app van Redactie24