Klare taal: "Minister kan mij niet verbieden om 's nachts buiten te komen"

door: STS
Peter De Roover
Afbeelding bron: Photonews

Peter De Roover, fractieleider van de N-VA in de Kamer, vindt dat het dringend tijd is om een wettelijk kader te scheppen rond coronamaatregelen. Het parlement mag niet meer buitenspel gezet worden, vindt hij.

"Ik vind niet dat de minister mij kan verbieden om 's nachts buiten te komen", stelde De Roover in een interview op regionale tv-zender ATV.

"Ik vind wel dat het parlement - bij meerderheid - dat wel moet kunnen doen, na een ernstig debat. Al maandenlang hebben we dat niet. Wij moeten als parlement achterna hollen wanneer het Staatsblad verschenen is. Wij zijn als parlement wat dat betreft een beetje gereduceerd tot abonnees op het Staatsblad, en dat vind ik een beetje pover."

Egbert Lachaert akkoord

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert sluit zich daarbij aan: "Je moet sowieso iets doen aan die wettelijke basis. We hebben tot dusver de pandemie bestreden door een aantal bestaande wetten op te rekken, de Raad van State heeft dat tot dusver laten passeren. Maar we moeten een debat hebben over een bredere wettelijke basis, waar het parlement een volwaardige rol in speelt. De N-VA heeft nu een wetsvoorstel ingediend en de regering heeft een voorontwerp gemaakt. Dat is zeker nog niet perfect, maar de bedoeling is om nu samen met in debat te gaan in het parlement en samen die wettelijke basis te maken."