Let op als je Kerstmis buiten in je tuin viert: “Alleen knuffelcontact mag naar het toilet”

door: PMN
Kerstmis kerstfeest
Afbeelding bron: Unsplash

De regering heeft de maatregelen omtrent Kerstmis strikt vastgelegd. Wie bezoek wil ontvangen met Kerstmis zal dat in de tuin moeten doen.

Er komen dus geen versoepelingen voor Kerstmis en Nieuwjaar. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zegt dat je wel mag samenkomen in de tuin.

“Als het buiten kan gebeuren, mag je nog met vier personen samenkomen”, legt de minister uit bij Radio 1. “Maar als dat betekent dat je eerst langs binnenruimtes moet, kan het niet.”

“Ik begrijp dat niet iedereen een tuin of een terras heeft dat ruim genoeg is om dit te kunnen doen.” Mag je dan in een alleenstaande woning naar het toilet gaan? “Nee”, zegt de minister. “Alleen je knuffelcontact mag naar het toilet.”

Filosoof Patrick Loobuyck denkt er toch het zijne van. “De regels waren al strikt en ook in de regelgeving zelf toont men zich weinig flexibel.”

“Dat geeft bij mensen het gevoel dat er hen niets gegund is. Je moet mensen toch een beetje een veilige ruimte geven.”

“Mensen beseffen dat de regels streng moeten zijn, maar of ze zo streng moeten zijn? Daar stellen wel veel mensen zich vragen bij.”

"Mensen gaan dit aanvoelen als onredelijk"

“Mensen ontvangen en mensen zien is een stuk van de essentie van Kerstmis. Zelfs buiten wordt het heel moeilijk gemaakt.”

“Er zit in de maatregelen een vorm van discriminatie. Mensen met een grote tuin worden bevoordeeld.”

“Er zijn mensen die elke dag de metro nemen, maar zij mogen geen mensen met mondmasker op door hun huis laten om naar de tuin te gaan. Dat voelt aan als onredelijk.”

“Ga je ook controleren waar iemand naar het toilet gaat? Het is duidelijk, maar een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat je een heel beetje ruimte laat zonder alle remmen los te gooien.”