Mahdi wil dat Polen migranten aan grens binnenlaat, Francken reageert vol ongeloof

door: MRO
Sammy Mahdi - Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Het is chaos aan de Poolse grens met Wit-Rusland waar duizenden migranten Polen willen binnenkomen. De standpunten over wat er moet gebeuren liggen mijlenver uit elkaar.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vindt dat Polen de migranten binnen moet laten. "Zij moeten effectief de mogelijkheid hebben om een asielaanvraag in te dienen. Dat moet kunnen gebeuren eens ze in Polen zijn", zei hij in De afspraak op vrijdag.

Wouter De Vriendt, Kamerfractieleider van Groen-Ecolo, denkt er net zo over. "Proficiat Sammy Mahdi voor dit heldere standpunt. Recht op aanvraag asiel en bescherming is in beton gegoten. Wat geen garantie is op het krijgen ervan. Ontluisterend dat de simpele toepassing van het internationaal recht al verbazing wekt."

'Zwak leiderschap'

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dan weer dat Polen de migranten niet binnen mag laten en haalt uit naar Sammy Mahdi.

"De man die enkel chantage van hongerstakers chantage vindt, als het hybride oorlogvoering is en chantage van een dictator aan de buitengrenzen, is het geen chantage maar moet je ze binnenlaten. Wat een zwak leiderschap", reageert Francken op Twitter.

Eerder vertelde hij bij VRT dat je de migranten in de praktijk niet teruggestuurd krijgt. "In de praktijk krijg je die mensen niet teruggestuurd. Een korte screening aan de grens bestaat niet. Niet in Italië of Griekenland en het zal ook niet in Hongarije of in Polen lukken."

"Die mensen vragen asiel aan, dat heeft zijn tijd nodig, die mensen kunnen in beroep gaan en die rechtbanken kunnen die aanvragen niet aan, dat duurt maanden en intussen zijn ze doorgereisd naar Duitsland, België, Groot-Brittannië, landen waar ze echt naartoe willen."