Wat Zuhal Demir op tafel legt verdeelt de meningen: "Waarom moet 99% van de bevolking weer boeten?"

door: STS
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemt het onafwendbaar dat de invoering van statiegeld op blikjes op tafel gelegd wordt.

Dat komt omdat de hoeveelheid zwerfvuil volgens de meest recente cijfers uit 2021 slechts met 11% gedaald is ten opzichte van 2015, terwijl de opgelegde doelstelling aan de verpakkingssector een daling van 20% was.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag aan de lezers of zij voor of tegen de invoering van statiegeld zijn.

"Dat lost niets op als zelfs lege bakken Jupiler in het park worden achtergelaten", merkt Cindy op.

"Hoe wil ze dat doen? Winkels gaan niet happig zijn op flessen uit tankstations, nachtwinkels en dergelijke. En iedere verkoper een terugnameautomaat laten installeren? Veel geluk ermee...", schrijft Gerard.

"Ik ben voor, in Duitsland en Nederland doen ze dat al jaren, ze brengen hun leeggoed terug naar de winkel. Scheelt ook een hoop aan pmd-zakken", zegt Ann.

"Weg met die zever, de jeugd gooit het toch gewoon weg op straat en wij kunnen het gelag betalen", schrijft Jean.

"100% tegen. Alles zal nogmaals duurder worden. Winkels kunnen dit niet allemaal opvangen, dat betekent meer personeel. Dus wie zal het betalen? De consument alweer", vreest Jean-Pierre.

"Tegen. Als je een beetje verstand hebt, werp je niks op straat", vindt Greta.

"Voor! Maar dat gaat het sluikstorten niet oplossen. Laat ons minder taksen betalen om ons afval kwijt te raken. De verwerkers van afval worden stinkend rijk. Laat hen wat inleveren", stelt Nadine voor.

"Tegen. Ons systeem met pmd-zakken werkt zeer efficiënt. Blindelings het systeem van de buren na-apen doen we beter niet. Waarom moet 99% van de bevolking weer boeten voor de ene procent die z'n gedrag toch amper gaat veranderen?" vraagt Ivan zich af.

"Als je op tv zag hoe Brussel erbij ligt, dan weten ze waar er werk aan de winkel is. Er moeten weer regels bijkomen voor Vlaanderen zodat ze zich in Brussel niet geviseerd voelen", stelt Greet.

"Als ik blikjes kan gaan omruilen voor statiegeld zal mijn pmd-zak minder vlug vol zitten. Zodus: voor!", zegt Jeroen.

"Minder zwerfvuil is goed, maar ik zie vooral frietbakjes en andere rommel liggen, en vrij weinig flessen of blikjes", merkt Ronnie op.